SLOBODA

 

...Ili ludilo vodi u slobodu ili sloboda u ludilo. A možda i - slobodno vrijeme može voditi u ludilo.
I vraćam se pitanju, što bi radio čovjek koji ništa ne mora? Uvjeren sam, kada bi bilo moguće jednim potezom ruke osobu osloboditi svih uvjerenja koja ga tjeraju da misli da nešto mora, da bi situacija bila približno ista onoj kada bi tigru u zoološkom vrtu otvorili vrata. Oduvijek naviknut na svoj životni prostor i radijus kretanja, pitanje je dali bi izašao, a ako i bi, na koliko dugo? Kao što u Indiji vezuju mlade slonove lancima za stabla, a potom postepeno smanjujući snagu lanaca slon biva dresiran tako da ga je kao odraslog dovoljno vezati tankim konopcem za tanašnu granu...( )

 


Logika kaže da je strah od slobode povezan sa osjećajem sigurnosti. Ali volio bih vidjeti usporedbu rezultata testova snage, brzine, reaktivnosti bengalskog tigra negdje u Bangladešu te onog iz zoološkog vrta. Ti bi testovi, siguran sam, zorno pokazali što nam taj toliko željeni komfor i precijenjena sigurnost naposlijetku čine...( )

 

 

...Ne morati ništa ne znači ništa ne željeti ili ne voljeti. Ne morati ništa je osnovni preduvjet za uopće moći istinski htjeti i istinski voljeti...( )

 

 

... U kojoj mjeri uspijemo izbjeći slobodu, izbjegli smo i odgovornost. A zašto bismo to činili? Logika mi opet kaže – zbog sigurnosti. Mi sigurnost doživljavamo slobodom...( )

 

 

...Biti u situaciji moći, a izabrati dobro za onog nad kim sam u situaciji moći. Pa čak i ako trebam žrtvovati sebe. To je sveta božanska ljubav i to je dobrota. Ne može je biti bez slobode...( )

 

 

...Ako bi svi ljudi bili oslobođeni, ne bi mogli biti ucijenjeni hranom, bojom, stvarima. Ne bi mogli biti zadržani u okovima materijalizma, nesreće, zla, osjećaja neimaštine, zavisti, licemjerja, podijeljenosti. Okovi straha bili bi razbijeni...( )

dP`15