OPROSTI IM                                            


...Suprotnost svjetlosti nije mrak, kao što suprotnost dobrom nije zlo, već su mrak i zlo odsustvo istog. Dobro (Bog), ne može niti ima suprotnosti.
Pošto je jedno stanje stanje odsustva, očigledno je da je drugo stanje stanje prisustva. Biti u neznanju jest stanje odsustva znanja, dok je biti u znanju stanje prisustva istog.
Mi činimo loše u odsustvu dobra...( )

 


...Na američkom sveučilištu Harvard vršeno je istraživanje kojim je otkriveno da naše iskustvo boli uvelike ovisi o kontekstu u kojem vjerujemo/mislimo da se događa.
U istraživanju je sudjelovalo 48 sudionika, kojima je dodijeljen partner...( )

 


...Poznato je, kako istraživači ističu, da naše mentalno stanje mijenja vlastito iskustvo boli, ali ova otkrića sugeriraju da o našem doživljaju iste ovisi percepcija mentalnog stanja drugih.
Isti fizički podražaj osjeća se na sasvim različit način ovisno o percepciji...( )...Patnja je mučenje sebe. Međutim “oprosti im, neznaju što čine” nije psihološki trik da se lakše podnese, uvjeravajući sebe da nije namjerno, nego Istina koju treba živjeti...( )


...U remek djelu Andreja Tarkovskog "Andrej Rubljev", u sceni razgovora Teofana Grka i Andreja, između ostalog postavlja se pitanje može li Bog oprostiti neznanje. I tu počinje moje dugo traženo shvaćanje ove misterije...( )


...“Oprosti im, ne znaju što čine” znači da ipak ima razloga za oprost, jer da nema ne bi bilo toga vapaja. Ako ima razloga za oprost, ima i grijeha. Neznanje možda amnestira, ali čime ćemo i kako opravdati neznanje...( )

 


...Božja ljubav ne kažnjava. Nema osvete u savršenoj ljubavi. Svi su pozvani...( )
dP`17