NORVEŠKA


...Znači, da pokušam biti što sadržajniji, postoji društvo koje prednjači racionalnošću, pragmatičnošću. Društvo koje je pravedno i sistem kojem oni koji tamo žive vjeruju. Naravno, nemaju razloga da ne vjeruju, jer taj sistem dokazuje da je dominantan u odnosu na druge po svim parametrima (ili samoodrživ, što je očito ideal te koncepcije)....( )

 


...Ti kažeš da nema duhovnosti, što se i čini iz priča kao nebitan element. Čak ispada, ne da ima otpora i prijepora, nego je nebitno, nepostojeće pitanje. Pošto je u Božjoj naravi kreacija (i to stalna), a kreaciju ni jedan sistem ne dopušta (osim onu koja je u službi njega samog tipa brži procesor, bolje kočnice i vlak), jasno je zašto. Teško je pomisliti da može biti kreacije bez intuicije i osjećaja, tako da sve ima smisla....( )

 


...Zanimljivo je da je svatko tko se ovdje izdigao i "uspio" u nekim težnjama (od sportaša, fizičara do tebe, Domagoja, itd.), "stvorio" sam sebe. Sistem ne da nije sudjelovao u tome, već je činio, čini i činit će sve da to spriječi i uništi ili pak na najmizernije načine iskoristi (a opet, iskorištavanje je u naravi svakog sistema). Za ovaj sistem takvi ljudi su anomalija.. To je pravi karakter našeg sistema. Teško je shvatiti dali je (pošto sistem čine ljudi) generator toga pokvarenost i jal (to je dijagnoza stara stotinama godina) ili glupost, koja ne razumije da i ona profitira ako članovi zajednice napreduju....( )

 


...Ne može se otići u Finsku i vratiti s idejom da ćemo promijeniti školstvo tako da promijenimo položaj klupa u razredu. Šaljemo krive ljude, oni ne vide suštinu. Ni onoga što ne valja niti onog što je dobro. Oni ne vide tjedan dana unaprijed, a kamoli godinama. Oni vide od danas do sutra, preciznije, svoju prolaznu i beznačajnu korist. Samo sebe. Kakvo je negdje siromaštvo i prokletstvo, otimati, a stalno osjećati da nije dovoljno. Prorekao je Ivo Andrić „...dođu tako vremena kad pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati“...( )
dP`17