MISTERIJ ZLA


„Ako je Bog savršeno dobar i svemoguć, zašto dopušta zlo?“ „Ako je svemoguć i ne uništi ili bar ne spriječi zlo - onda nije dobar, a ako jest dobar i želi uništiti ili spriječiti zlo a ne može - onda nije svemoguć.“
I eto. Dokazali smo da Bog ne postoji, ili barem da ne može biti onakav kakvim ga predočava naša kršćanska vjera.
Možemo činiti što god poželimo jer, u konačnici, ne postoji ništa „iznad nas“...( )

 


...Masa pojedinca apsorbira, čini anonimnim i omogućava mu da ispolji mrak iz najdubljih predjela podsvijesti. Masa postaje organizam za sebe.
Zato koliko stoji „zavadi pa vladaj“, toliko u kontekstu zla stoji „formiraj u masu pa čini što hoćeš, a usto još i vladaj“.
I povijest pokazuje nepogrešivost te tvrdnje. Francuska revolucija, na primjer....( )

 


....Po predanju znamo da je Lucifer (svjetlonoša), omiljeni Božji anđeo, obdaren nezamislivom inteligencijom i moćima, odlučio svrgnuti Boga s pozicije boga i ustoličiti sebe.
Međutim zlo se začima mišlju. Dakle prije nego učinimo ili poželimo učiniti zlo - pomislimo.
Ta prva ideja, koja se onda razmišljanjem i promišljanjem razvila do nesagledivih razmjera, odakle je?
Odakle u savršenom poretku, Kraljevstvu savršenog Boga i Njegovih stvorenja, prva misao koja je bila sasvim drugačije prirode?...( )

...Početak odgonetke i uvida bila mi je Knjiga o Jobu....( )

 

...Adam i Eva, naši praroditelji, baštinili su svo bogatstvo Božje kreacije. Sve što postoji mogli su i smjeli. Gledano iz naše perspektive, ta jedna mala točka u beskonačnosti – jabuka - zamka je i test, gdje je pad neminovan. Jer zaista je teško zamisliti kako odoljeti nečemu naoko tako beznačajnom, ako je jedino to u poznatom svemiru nedozvoljeno.
Analogija s Luciferom postoji, jer i on baštini nesaglediva Božja bogatstva, no jedna jedina činjenica – a ta je da on nije Bog – čini mu sve ostalo beznačajnim i dovodi do njegovog pada. Njega nešto navodi na to, kao što on kasnije navodi Evu i Adama.
Taj pogled na jabuku kao na test jest logičan, ali nije ispravan....( )

 

 

...Sveti Augustin kaže da zlo nije biće već negacija bića, lišenost bivstva. Grijeh je lišenost i manjak, a sva zla racionalnih stvorova posljedica su grijeha....( )

 


...Uzajamnost s naše strane podrazumijeva pokoravanje zla, podrazumijeva oduprijeti se zmiji nadvladavajući želju za jabukom. Za slasti. Za grijehom. To nadvladavanje je nemoguće vlastitim snagama, već silom Duha....( )

 


...Točka u kojoj poželimo nadvladati zlo i iskažemo volju za tim jest točka gdje počinjemo voljeti.
Bog dopušta zlo ali ga ne želi. Zlo postoji. Smisao postojanja zla počiva na istom principu kao i jabuke u rajskom vrtu. Nije Bog kriv za pad Adama i Eve. Niti je kriv za naš pad.
Mi smo Njegova težnja do razine utjelovljenja i žrtvovanja vlastitog sina.....( )
dP`18.