DOSLJEDNOST

KONCERT LEB I SOL

 

Nakon godinu i nešto više dana, opet sam sinoć imao priliku iskusiti jedinstven osjećaj zadovoljstva duše kojeg može izazvati samo par stvari. Bio sam u društvu prijatelja koji, na sreću, imaju razvijen smisao za ukus i moć uočavanja bitnog pa je doživljaj bio tim bolji. Nisam mislio da ću ikada pisati ovako nešto, ali osjećam neodoljivu potrebu i ispada, suprotno mom početnom uvjerenju, da je postojanje ovakve rubrike na sajtu ipak smisleno....( )
Nisam fasciniran samo neupitnom viruoznošću i znanjem, nisam čak ni fasciniran samo duhovnom dimenzijom koja njihovu tehniku čini smislenom i uzvišenom (iako sam time najviše bio prvi put), sinoć sam s čuđenjem gledao kako pozornica i dvorana mijenjaju naličje, a ljudi oko mene izraz lica. Čast bendovima koji su nastupali prije njih, ali nakon što su Leb i sol zakoračili na binu, dogodio se preobražaj u nešto drugo. Jednostavno drugi svijet. A nisam njihov obožavatelj, kao što nisam ničiji u smislu da lijepim postere ili znam datum izlaska svakog singla. Ali jesam obožavatlj glazbe i možda još i više principa i istine u onih koji se njom bave. Točnije, glazba se bavi takvima.
I ima ih još zaista malo, mislim i u svijetu, barem onih što su nama dostupni ili nam se nude, a što dalje, nude nam se sve gori. Uostalom i dijamanti se nalaze u dubinama zemlje.
Promatrao sam izraze lica na pozornici, pristup, auru nad njima, slušao melodije, harmonije, progresije, itd. U kasnijem razgovoru i druženju, shvatio sam ono što sam pretpostavljao; da se radi o pristupačnim, skromnim i poštenim ljudima i potpuno sam uvjeren da samo takvi mogu raditi dobro ono što rade. Nakon što smo se rastali, Denis, Jas, Damir i ja, našli smo restoran uz autoput, gdje smo raspravljali o svemu još sat, dva. Moja najjača sklonost, analiza, natjerala me da razmišljam do ranih jutarnjih sati, a moja druga najjača sklonost da napišem par crtica i stihova, koji se uvijek jave kao svojevrsni rezime nečega što se dešavalo satima ili danima prije. I to je kraj poglavlja.
Ta aura i specifična težina koju donosi Leb i sol, to je štit istine, principa i ljubavi. Zalog cijelog života. To je sav otpor populizmu i kompromisima, na jednom mjestu u isto vrijeme. I Bodan mi je rekao da nije tako da bi se sve urušilo i da ne bi stajalo.

Ali žrtva je naravno u drugoj krajnosti - materijalnoj i inoj dobiti, kojoj samo izabrani odoljevaju nauštrb nečeg većini

apstraktnog i nedokazivog. Mislim da i najprosječniji svatovski bend ima bolji kombi nego ovaj kojim su oni došli i otišli. Ali nema ništa drugo u tom odnosu. Moraš biti dobar da bi radio dobro. Zaboraviti na sebe i vlastitu dobit. U svakom smislu. Činjenica da su pohvalili moj album ne mijenja moju percepciju, kao što je ne bi promijenio ni suprotan ishod. Ali daje mi veliki motiv i snagu da budem na toj strani i raduje me, govoreći mi da se i u meni naznačuje ono što ja vidim u njima. dP`11.