EVOLUCIJA

 

.....Naša je galaksija 100 000 svjetlosnih godina široka, svjetlosna godina je put koji svjetlost prijeđe u godini dana, sunce je milion puta veće od zemlje, a jedna je od manjih zvijezda. Postoji sigurno više od 200 milijardi galaksija. Čovjek ima 50 bilijuna stanica, a jedna stanica veličine 1/2540 cm, a prenosi informacija kao 1000 knjiga od po 600 stranica. U jednoj bakteriji ima 2000 proteina, a šansa da su se proteini u taj red posložili slučajno je 1:10 na 40 000. U jednoj ljudskoj stanici ima 200 000 proteina, itd., itd....Toliko smo mali, a opet tako privilegirani sviješću po kojoj smo, ili možemo biti, nalik Velikom Tvorcu, kako ga Newton naziva....( )

 


...Deformiramo se od odsustva smisla...od šupljine. Stvoreni smo da se hranimo uzvišenošću i ljepotom - kvalitetom - i da rastemo i uzdižemo se. Uvijek drage volje spominjem vrhunski lucidan zaključak oštrog Sokratovog uma "Kakva je u državi muzika, takva će biti država". Obavezno glazbeno obrazovanje u staroj Grčkoj trajalo je do 30 te godine. Ne trebam ovdje nabrajati civilizacijska dostignuća tog malog polisa, od fizike i matematike, do filozofije, astronomije, tragedije. Trebala bi mi vječnost....( )


...Inteligencija nije isključivo genetski determinirana (barem ne sve vrste) pa bi na ono na što možemo utjecati i trebali. To je proces koji počinje obrazovanjem, razvojem kulture, integriteta i logike. Naravno, taj bi isti proces bio poguban za one koji su u mogućnosti započeti ga, jer bi s boljim rezultatima i njihova pozicija bila ugrožena pošto bi svima postalo očito tko su...( )


...U ovom miljeu nije lako biti pri sebi. Ali, kao što kaže mudrost “U duboko bolesnom društvu, biti zdrav nije mjerilo zdravlja.” Ovo društvo jest bolesno.
Lijek je duhovno uzdizanje, odnosno podizanje svijesti. Prije prosvijetljenja potrebno je prosvijećenje.
Šupljina, ovdje sveprisutna, nema smisla za detalj, ne vidi detalj, a pošto je sve što je vrhunsko skrojeno od detalja, vrhunsko ovdje biva besmisleno....( )

 


....Vrativši se u Patagoniju (tom je putovanju prisustvovao i mladi Charles Darwin), Jemmy je u samom početku imao poteškoća prisjetiti se svog jezika i običaja. Međutim ubrzo je, vidjevši "svoje", rastrgao europsku odjeću i odbacio navike. Par mjeseci kasnije opet je bio gol i zarastao. Nepromijenjen. Odbio je ponudu vratiti se u Englesku....( )


...Oholost je našeg naraštaja (i zna se što) misliti da znaš, ne znati da ne znaš i misliti da nitko ne zna i nitko prije nije znao. Iako riječ misliti uzmimo ovdje s rezervom. Bolje rečeno ponašati se...( )